Naționala a obținut a doua victorie facilă la Campionatul Mondial de handbal feminin, 36-20 cu Kazakhstan, astfel că și-a asigurat deja prezența în optimile de finală ale competiției. Calificarea era însă anticipată. Acum urmează să vedem adevărata față a României în Grupa D, când va înfrunta, pe rând, Spania (marți, ora 19:15), Norvegia și Rusia.
Partida cu Kazakhstan a fost folosită ca un ultim antrenament oficial pentru prima „finală”, cu Spania, Tomas Ryde și Costică Buceschi încercând să-și aducă elevele la forma optimă înaintea partidei de marți. După cum arată și scorul, România nu a avut dificultăți să obțină victoria. Pe parcursul meciului au apărut însă câteva inexactități, care s-ar putea să conteze în următoarele partide. Problemele pot fi însă puse și pe seama unei concentrări mai scăzute.
Pentru a găsi o soluție să le motiveze pe tricolore pentru jocul cu Kazakhstan, staff-ul tehnic a împărțit echipa în două și a organizat un concurs: cine primește mai puține goluri, cine marchează mai multe, câștigă, primește un bonus. A fost practic un meci între România 1 și România 2.
La prima vedere, Ryde și Buceschi au alcătuit două echipe echilibrate. Ungureanu, Ardean, Brădeanu și Manea au jucat în prima repriză, Neagu și Nechita au intrat după minutul 30. Antrenorii au încercat însă, astfel, să verifice și câteva cupluri de jucătoare înaintea partidelor de maximă importanță. De exemplu, a exersat defensiva cu apărători centrali Manea și Brădeanu, cuplu utilizat frecvent și la echipa de club. Celor două jucătoare le-au fost „lipite” în zona intermediarilor și două apărătoare pe care România se bazează la acest turneu final, Gabriella Szucs și Gabriela Perianu. N-ar fi exclus ca formula respectivă să o mai vedem.
De asemenea, Ryde a vrut să exerseze, probabil, și relația de joc Cristina Neagu – Crina Pintea, în cazul în care va dori să o păstreze pe ultima și în atac, nu numai în apărare. Astfel, selecționerul ar face doar o schimbare atac – apărare, la nivelul interului dreapta. După cum s-a observat în partida cu Kazakhstan, Neagu nu a tras aproape deloc la poartă, ci a jucat mai mult pentru pivot, dar și pentru extrema Ana Maria Tănăsie.
România a încercat să mai pună la punct anumite scheme de joc, chiar dacă aparent nu a folosit prima echipă în niciuna din cele două reprize. A avut însă și mici „turbulențe”. În primul rând, a luat 4 goluri în superioritate numerică de la o echipă modestă, ceea ce ar putea fi un mic semnal. În repriza a doua a primit un gol chiar în dublă superioritate, dar atunci poate că nu a avut neapărat și o echipă de apărare în teren.
Apoi, alte aspecte care au ieșit în evidență au fost numărul mare de ratări din situație de unu la unu (11 ocazii) și numărul mic de goluri înscrise cu linia de 9 metri (2 goluri). Cristina Neagu probabil că a avut altă misiune în acest joc, iar celelalte fete au marcat puțin cu Kazakhstan de la distanță. A mers în schimb contraatacul – 14 situații fructificate.
Cu siguranță că Spania nu va oferi României atâtea situații de contraatac, dar nici naționala condusă de Ryde nu va mai avea o stare de relaxare resimțită la meciul cu Kazakhstan. Concentrarea va fi cu totul alta și probabil că și numărul de ratări se va reduce.
România – Kazakhstan 36-20 (18-12)
Ungureanu, Munteanu – portari; Szucs, Pintea 2, Nechita 6, Neagu 1, Brădeanu 2, Perianu, Marin, Ardean 5, Manea 6, Tănăsie 3, Geiger 2, Buceschi 5, Vizitiu 1, Chiper 3. Antrenor: Tomas Ryde
Tsupenkova, Danilova – portari; Tankina 4, Pikalova 1, Karavayeva 6, Akhmet, Ukbenova, Khardina, Rodina 2, Kolotinskaya, Abdikhamit, Alexandrova 7, Kapralova, Abilda. Antrenor: Yoon Tae Il
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER